mai19 , 2024

  Studiu: 7 din 10 angajați știu sau și-ar dori să știe salariile colegilor de muncă

  Similare

  Share

  Conform datelor studiului Reveal Marketing Research, 50% dintre angajații români declară că știu ce salarii au colegii de muncă, într-o măsură semnificativ mai mică angajații peste 55 ani (35%). Îndreptându-ne atenția către cealaltă jumătate de angajați care nu cunosc salariile celorlalți, 38% dintre aceștia declară că și-ar dori să dețină informații în acest sens.

  Se poate observa o descreștere graduală a interesului de a afla salariile celorlalți colegi o dată cu înaintarea în vârstă, cei mai interesați fiind tinerii cu vârste între 18-24 ani (58%) și 25-35 ani (45%), iar la polul opus cei mai dezinteresați persoanele mature peste 55 ani (28%). Acest fenomen poate fi explicat de faptul că în general, tinerii sunt mai activi în căutarea de oportunități de dezvolatare și de beneficii financiare atractive, pe când persoanele mature apreciază în mai mare măsură stabilitatea și siguranța locului de muncă.

  Alte diferențe semnificative apar dacă ne raportăm la mediul de rezidență sau la gen, atât cei din mediul urban (40% vs. 30% rural) cât și femeile (43% vs. 33% bărbați) manifestând o dorință mai mare de transparență a salariilor.

  5 din 10 angajați români au auzit de măsurile privind transparența și egalitatea salarială adoptate de Parlamentul European 

  Pornind de la scopurile de combatere a discriminării salariale la locul de muncă și eliminare a disparității salariale de gen (care în 2020 atingea pragul de 13% în UE în defavoarea femeilor), Parlamentul European a adoptat un set de măsuri privind transparența și egalitatea salarială.

  În acest context, jumătate dintre angajații români (47%) declară că au auzit de aceste măsuri adoptate de Parlamentul European. La o privire mai atentă, observăm că mai informați sunt bărbații (52% vs. 42% femei) și cei din mediul urban (50% vs. 36% rural).

  Mai mult decât atât, 46% dintre angajați declară că au observat disparități salariale de gen pentru poziții similare la actualul loc de muncă, într-o măsură semnificativ mai mare angajații din mediul urban (48% vs. 36% rural). Pe de altă parte, 43% menționează că nu au observat astfel de diferențe salariale, în special cei peste 55 ani (61%), iar o proporție de 11% admit că nu cunosc informații în acest sens.

  Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 05-11.04.2023 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, din mediul urban și rural, care sunt angajați. Mărimea eșantionului a fost de 730 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.6% la un nivel de încredere de 95%.

  Publicitate