mai19 , 2024

  Muzica inspiră. Inspirație pentru muzicieni prin Concursul Internațional “REMEMBER ENESCU”

  Similare

  Share

  Sâmbătă au fost desemnați, la Timișoara, câștigătorii Concursului Internațional “REMEMBER ENESCU”.

  Concursul dedicat tinerilor între 7-24 ani s-a desfășurat între 25 și 30 septembrie, la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest, fiind organizat de Fundația Culturală “REMEMBER ENESCU” și sub mentoratul violonistului Alexandru Tomescu.

  Proiectul face parte din „Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul OVERBORDER CULTURE+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

  Timp de șase zile, tinerii care au trecut de preselecții în Concursul Internațional “REMEMEBER ENESCU”, s-au pregătit pentru etapele finale ale competiției și au câștigat numeroase premii în bani, instrumente muzicale, partituri și recitaluri pe scenele marilor filarmonici, partenere proiectului. Juriul format din personalități ale muzicii clasice, profesori cu reputație și muzicologi au deliberat, după audiții, și au desemnat concurenții câștigători la categoria vioară, pian, canto și compoziție. Totodată, în această perioadă, tinerii muzicieni aflați în concurs au putut participa la o serie de Master Classuri gratuite oferite de Maestrul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea.

  De asemenea, au participat la Conferința Motivațională “Schimbă-ți Viața prin Cultură”, susținută de lectori cu reputație: Violonistul Alexandru Tomescu, Violistul Cristian Andriș, Muzicologul Cristina Comandașu, Prof.Univ.Dr. Decan al Facultății de Arte și Design-UVT, Camil Mihăescu și Managerul Cultural Anca Gheorghe.

  Gala Laureaților a avut loc pe 30 septembrie, la Filarmonica “Banatul” și a început cu un recital de vioară și pian, oferit de violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea, membrii ai juriului la secțiunea vioară și secțiunea pian.

  Ministrul Culturii, Raluca Turcan a înmânat Marele Premiu în valoare de 10.000 lei și trofeul Concursului Internațional “REMEMBER ENESCU”.

  Premiul a fost câștigat de elevul Mihai Mangîr, 17 ani, violonist și elev la Liceul de Muzică “Ciprian Porumbescu” din Chișinău și studenta la canto a Universității Naționale de Muzică, București, Olga Florea. Premiul a fost acordat pentru cea mai mai bună prezență a unui concurent în competiție, indiferent de secțiune și categorie, desemnat de juriile secțiunilor.

  Câștigătorilor Ediției XXI a Concursului Internațional “REMEMBER ENESCU”

  Marele Premiu în valoare de 10.000lei și Trofeul “Remember Enescu” în urma votului juriului, a fost acordat pentru o prestație de excepție în concurs, indiferent de secțiunea și categoria la care participă, elevului MIHAI MANGÎR, violonist și elev al Liceul de Muzică “Ciprian Porumbescu”, Chișinău/Republica Moldova și OLGA FLOREA, soprană și studentă la Universitatea Națională de Muzică București.

  PREMIUL SPECIAL acordat pentru CEA MAI BUNĂ INTERPRETARE A UNEI LUCRĂRI de “GEORGE ENESCU”  a fost câștigat de ANITA STOICA, elevă a Liceului Național de Muzică “GEORGE ENESCU”, București

  -a primit premiul în bani, Oferit de Fundația Culturală “Remember Enescu”;

  PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI – SECȚIUNEA VIOARĂ a fost câștigat de ANTONIO NICHOLAS PICULEAȚĂ, elev al Liceului Național de Arte „Dinu Lipatti”, București

  -a primit o vioară de maestru, premiul în bani, oferit de Mecena, Doamna CATIA RĂDULESCU

  PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI – SECȚIUNEA PIAN a fost câștigat de EMANUELA IONIȚĂ, studentă la Universitatea Națională de Muzică, București

  -a primit premiul în bani, oferit de Asociația Culturală Iancu ȚUCĂRMAN &Maria POPA

  PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI – SECȚIUNEA CANTO a fost câștigat de THEONA IURCOVSCHI, studentă la Universitatea Națională de Muzică, București

  -a primit premiul în bani, oferit de FUNDAȚIA CULTURALĂ REMEMBER ENESCU

  SECȚIUNEA PREMII ÎN CONCURS PE CATEGORII:

  Secțiunea PIAN:
  CATEGORIA B
  Premiul I – ANITA STOICA

  CATEGORIA C
  Premiul II – EMANUELA IONIȚĂ
  Premiul II – DRAGOȘ MIHAI STAN

  SECȚIUNEA VIOARĂ
  CATEGORIA A
  PREMIUL II – KONSTANTIN SCRIPCARU 
  PREMIUL II – PATRIK ALBERT DRAGALINA

  CATEGORIA B
  PREMIUL I – ANTONIO NICHOLAS PICULEAȚĂ
  PREMIUL II – SEBASTIAN MANNING

  CATEGORIA C
  PREMIUL I – MIHAI MANGÎR
  PREMIUL II – GABRIEL ȘTEFAN RISTEA
  PREMIUL III – ROBERT DANIEL GHERASIM 

  SECȚIUNEA CANTO
  CATEGORIA A
  PREMIUL I – MARIA DIANA ENE 
  PREMIUL I – IOANA DELIA BLAȘ
  PREMIUL II – ANDREEA DARIA ENĂCHESCU
  PREMIUL III – SARA MARIA COMIȘAN

  CATEGORIA B:
  PREMIUL I – OLGA FLOREA 
  PREMIUL I – THEONA IURCOVSCHI 
  PREMIUL III – ANTHUZA GEORGESCU
  PREMIUL III – ILINCA GUDELIA MANOLE 

  SECȚIUNEA COMPOZIȚIE :
  PREMIUL II – CHIA REN CHER 
  PREMIUL II – ADELA GRĂMESCU 
  PREMIUL III – MATEI ILIA RĂDULESCU

  Publicitate