decembrie6 , 2023

    Gaslighting

    Similare

    Coca Cola de sărbători 2023 – The World Needs More Santas

    „The World Needs More Santas” este campania pentru Crăciun...

    Topul brandurilor românești în 2023

    Cel mai așteptat top al brandurilor românești, realizat de...

    Muzica inspiră. Inspirație pentru muzicieni prin Concursul Internațional “REMEMBER ENESCU”

    Sâmbătă au fost desemnați, la Timișoara, câștigătorii Concursului Internațional...

    Share

    Gaslighting este o tactică manipulativă prin care o persoană sau o organizație încearcă să submineze încrederea şi percepţia unei alte persoane prin a o face să creadă că a văzut, auzit sau înţeles ceva greşit. Acest lucru poate fi făcut prin negarea faptelor, prin schimbarea subiectului sau prin ascunderea informaţiilor.

    Exemple de gaslighting:

    • Un partener care spune că nu a spus ceva care a fost clar spus în prezenţa altor persoane, pentru a face pe celălalt să se îndoiască de propriile amintiri.
    • Un manager care spune că a cerut să se facă o anumită sarcină, deşi nu a făcut-o, pentru a face pe angajat să se simtă vinovat că nu a făcut-o.
    • Un prieten care spune că a fost într-un loc într-o anumită seară, deşi tu ştii că aceasta a fost cu altcineva, pentru a te face să te întrebi dacă poate ai văzut greşit sau dacă poate ai auzit greşit.

    În 2022, gaslighting a fost desemnat cuvântul anului de editorii dicţionarului american Merriam-Webster. Aceștia au argumentat că termenul reflectă “epoca dezinformării“ în care trăim. Dicţionarul defineşte gaslighting drept ”acţiunea sau practica de a induce în eroare o persoană pentru un avantaj”. Termenul presupune o distorsionare a realității și o manipulare psihologică.

    Articolul este parțial generat de AI

    ILUSTRAȚIE: Nijwam Swargiary / Unsplash

    Publicitate

    Articolul precedent
    Articolul următor