mai19 , 2024

  Gaslighting

  Similare

  Share

  Gaslighting este o tactică manipulativă prin care o persoană sau o organizație încearcă să submineze încrederea şi percepţia unei alte persoane prin a o face să creadă că a văzut, auzit sau înţeles ceva greşit. Acest lucru poate fi făcut prin negarea faptelor, prin schimbarea subiectului sau prin ascunderea informaţiilor.

  Exemple de gaslighting:

  • Un partener care spune că nu a spus ceva care a fost clar spus în prezenţa altor persoane, pentru a face pe celălalt să se îndoiască de propriile amintiri.
  • Un manager care spune că a cerut să se facă o anumită sarcină, deşi nu a făcut-o, pentru a face pe angajat să se simtă vinovat că nu a făcut-o.
  • Un prieten care spune că a fost într-un loc într-o anumită seară, deşi tu ştii că aceasta a fost cu altcineva, pentru a te face să te întrebi dacă poate ai văzut greşit sau dacă poate ai auzit greşit.

  În 2022, gaslighting a fost desemnat cuvântul anului de editorii dicţionarului american Merriam-Webster. Aceștia au argumentat că termenul reflectă “epoca dezinformării“ în care trăim. Dicţionarul defineşte gaslighting drept ”acţiunea sau practica de a induce în eroare o persoană pentru un avantaj”. Termenul presupune o distorsionare a realității și o manipulare psihologică.

  Articolul este parțial generat de AI

  ILUSTRAȚIE: Nijwam Swargiary / Unsplash

  Publicitate

  Articolul precedent
  Articolul următor